Skočiť na hlavný obsah

Svoje mrazené zmesi predáva bez webstránky

bio mrazená zmes červená kapusta s malinami

VYSOKÉ TATRY, 08.02.2023: Agáta Krause pochádza z malej zamagurskej obce, pracovala niekoľko rokov v Anglicku, Nemecku aj na lodiach. Tieto skúsenosti ju inšpirovali natoľko, aby vyvinula vlastný koncept mrazených ovocno-zeleninových bio zmesí. Bio zložka týchto mrazených zmesí spočíva práve v tom, že neobsahujú žiadne prídavné konzervačné látky a vďaka mrazeniu si zachovávajú aj veľké množstvo prirodzených živín. Agáta sa o svojej novej bio mrazenej špecialite porozprávala aj s tímom našich špecialistov.

Nie je to smoothie

Pod pojmom Smoothie si predstavíme zdravý nápoj zo surového ovocia alebo zeleniny. Pripravuje sa rozmixovaním s ďalšími prísadami ako sú voda, ľad, mliečne výrobky, potravinárske oleje či zdravé sladidlá. V prípade Agátiných mrazených ovocno-zeleninových bio zmesí nejde o smoothie. „Základ tvorí voda alebo voda s olivovým olejom, ošúpané a uvarené ovocie, zelenina a mliečna zložka. Uvarená zelenina s ovocím sa po odcedení spojí s mliečnou zložkou, rozmixuje a následne zamrazí.“

Nemajú webstránku a nie sú ani na sociálnych sieťach

Hoci sa všetky startupy v dnešnej dobe začínajú najskôr vývojom značky, vytvorením web stránky a komunikáciou s cieľovým publikom prostredníctvom sociálnych sietí, Agátin inovatívny nápad je postavený čisto na reputácii zákazníkov. „Nemáme žiadnu webstránku, nie sme na sociálnych sieťach a nemáme dokonca ani žiadnu kamennú predajnú prevádzku. To všetko príde až na koniec. Najprv sa chceme dostať do povedomia zákazníkov pozitívnou spätnou väzbou. Ak budeme mať dostatok zákazníkov, ktorí odskúšajú viaceré naše bio mrazené ovocno-zeleninové zmesi, ponúkneme im aj možnosť ponuky produktov prostredníctvom webstránky.“ Teraz fungujú len systémom rozhovorov, kde si môže potenciálny klient vypýtať kontakt v redakcii.

Mrazenie zmesi zvyšuje množstvo prospešných látok

Hlboké zmrazenie zeleninovo-ovocnej zmesi zvyšuje celkovú biologickú dostupnosť zdraviu prospešných látok, ako sú napríklad karotenoidy. „Aj napriek tomu, že čerstvá zmes má najvyššiu koncentráciu karotenoidov, zmes, ktorá prešla hlbokým zmrazením, má zvýšený počet karotenoidov, ktoré sa nakoniec vstrebávajú do krvi,“ hovorí Agáta. „Spotrebitelia si často myslia, že zmrazená zelenina či ovocie sú menej zdravé ako čerstvé zmesi. Ak ide napríklad o obsah karotenoidov, ktoré sa dostávajú do krvi a tkanív, aby nás chránili pred chorobami, ide o presný opak. Bioprístupnosť zlúčeniny je množstvo tejto zlúčeniny, ktoré sa uvoľní z potravy a je schopné sa vstrebať cez črevnú stenu, aby sa nakoniec nahromadilo v rôznych orgánoch a tkanivách,“ pokračuje Agáta.

V zahraniční makajú aj manažéri

Keď som pracovala v Anglicku a vypadol nám kolega v reštaurácii, nehľadali sme za neho náhradu, ako to býva na Slovensku zvykom. Ak manažér zistil, že kuchár dal výpoveď, zavolal inému manažérovi z reštaurácie, ktorá bola 200 km od tej našej a on prišiel a kuchára 2 týždne zastupoval. V ich prevádzke funguje presne podobný postup. Nikto sa práce nebojí a „každý presne vie, čo má práve robiť.“ 

Radi si s vami „dajú spätnú väzbu“

Po každej donáške sa pýtajú zákazníkov na spätnú väzbu. Ak sú negatívne pripomienky, radi si ich vypočujú. Ak ide o pozitívne hodnotenie, nakopne ich to v práci podávať nielen lepší výkon, ale niekedy aj „updatovať“ zloženie výrobku. „Ak nám niekto zo zákazníkov povie, že by mohol byť produkt sladší, hneď je to pre nás signál, že máme updatovať receptúru pridaním cukru alebo vytvoriť sladší produkt, ktorý bude v sebe obsahovať viac ovocia s vyšším podielom cukru.“ dopĺňa Agáta.

Najpredávanejšia je červená kapusta s malinami

Bio zmesi si možno po rozmrazení naservírovať namiesto ľahkého obeda, použiť ako príkrmy pre deti, pridať ku ovseným vločkám, do jogurtu alebo použiť aj ako prílohu k hlavnému jedlu. „Najpredávanejšie sú mrazené zmesi červená kapusta s malinami a cvikla s mrkvou,“ prezrádza Agáta. „U zákazníkov, ktorí majú radi sladšie chute, sú vyhľadávané najmä špenátové zmesi s akýmkoľvek ovocím a pridaním cukru.“

Autor: Martina Grechová, 8.2.2023

Kategória